Bebek Emzirme

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler Nelerdir?

Emziren bir anne olarak, muhtemelen aklınızdan geçen tonlarca soru vardır. Küçük çocuğunuzun sağlığı ve büyümesi konusunda endişelisiniz ve elbette bebeğiniz için en iyisini istiyorsunuz. Anne sütü bebek gelişimindeki en önemli etkenlerden biridir. Emziren annelerin sahip olduğu en önemli sorulardan biri, iyi bir süt verimini sağlamak için bu dönemde ne yenmesi gerektiğidir.

Aşırı unlu, trans yağ içeren sağlıksız gıdalar, paketli ürünlerin yanı sıra maydanoz ve nane gibi besinlerden de uzak durarak sütünüzün azalmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinin düzenli bir şekilde yenilmesi anne sütünü doğrudan etkilemektedir. Peki, anne sütünü arttıran yiyecekler nelerdir? 

Anne Sütünü Arttıracak Yiyecekler

Anne sütünü artıran bazı yiyecekler vardır. Anne sütü, yeni doğan bir bebeğin büyümesi ve beyin gelişimi için gerekli tüm temel besinleri içerir. Burada anne sütünü arttırmak için diyetinize dahil etmeniz gereken en iyi gıdaları listeledik. Bu yiyecekler sadece anne sütü üretimini arttırmaya değil, anne e bebek sağlığını korumaya da yardımcı olur.

Yulaf ezmesi

Yulaf hazırlaması çok kolay bir üründür. Gebelik sonrası diyabet oluşumunu kontrol ettiği düşünülmektedir. Lif içerir ve sindiriminiz için iyidir. Yulaf ezmesi sütünüzün artmasını sağlamak ve korumak için mükemmeldir. Sabahları doyurucu bir kase sıcak yulaf tadına bakın ya da yoğurtunuza granola dökün, ama biraz yulaf yediğinizden emin olun. Yulaf ezmesinin kolesterolü düşürmeye ve kan basıncının düzenlemesine yardımcı olabileceğini zaten biliyorsunuz, ancak anne sütünüzü arttırmak, yulafları yemenin başka bir harika yararıdır.
Kahvaltıda bir kase yulaf yiyin. Yulaf yeme düşüncesi iştah açıcı değilse, bunun yerine yulaflı kurabiye yemeyi deneyebilirsiniz.

Rezene Tohumları

Rezene tohumu anne sütünün miktarını arttırır. Bebek kolikinin kontrolüne yardımcı olur.
Rezene tohumları, baharatlarla birlikte bitkisel dolgulara ilave edilebilir. Onları çayınıza ekleyin veya birkaç tohumu süt ile kaynatıp için. Ağız tazeleme maddesi olarak bir yemekten sonra birkaç tohum ekleyin.

Çemen otu Tohumları

Çemen otu tohumlarının anne sütü arzını arttırdığı bilinmektedir. Doğum sonrası kabızlığı önlemek için filizlenmiş tohumları bir bardak süt ile birlikte çiğneyin.
Süt miktarınızı arttırır.
Çeşni ve aroması ile tohumlara atınız.
Çemen otu tohumlarını ve pirinci karıştırarak, krep şeklinde kahvaltı için hazırlayın.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Isırgan otu, dereotu, karalahana, ıspanak gibi pek çok yeşil yapraklı sebze anne sütünü arttırıyor. Bu sebzelerin yemeklerini yaparak ya da salatalarını yaparak bol limon ile rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. Sebzelerin kalorisi düşük olduğu için doğum kilolarını kontrol altına almak adına da güzel bir adım olacaktır.

Ispanak

Ispanak ve pancar yaprakları demir, kalsiyum ve folik asit içerir. Bunlar anemik anneleri telafi etmek için gereklidir. Bebeğinizin güçlü olmasına yardımcı olacaktır.
Ispanak ve pancar yaprakları detoksifikasyon ajanları içerir.
Ispanak, meme kanserini önlemeye yardımcı olabilecek bazı bitkisel kimyasallar içerir.
Bu yaprakları bir öğlen çorbasına ekleyin.
Bebeğinizde ishale çok fazla neden olabileceğinden, ölçülü olarak ıspanak yemeyi unutmayın.

Sarımsak

Sarımsak anne sütünü artırmak için en iyi besin olarak kabul edilir, çünkü emziren annelerde laktasyonu arttırdığı iyi bilinmektedir. Laktasyonda yardımcı kimyasal bileşiklere sahiptir. Sarımsak tüketimi her türlü kanseri önler. Bir kaç tavada kızartılmış sarımsak karanfile atınız. Seçtiğiniz bir sebzeye ekleyin.

Bir çok emziren kadın sarımsak ve brokoli gibi yiyeceklerden kaçınır çünkü bu godalar bazı bebekleri rahatsız eder, ancak her bebek farklı tepki gösterir, bu nedenle evrensel “kötü yiyecekler” yoktur. Öte yandan, bazı anne sütüyle beslenen bebekler, bazı yiyeceklere hassasiyetler gösterir ve anneleri belirli bir yemekleri yerse, telaşlı hale gelebilir veya kızarıklıklar oluşabilir. (Sıkça suçlananlar arasında süt ürünleri, brokoli, karnabahar ve yulaf ezmesi vardır.) Çocuğunuz diyetinizde bir şeye tepki veriyor gibi görünüyorsa, yediklerinizin listesini tutmak nedenini belirlemenize yardımcı olabilir. Şüpheli yiyeceği bir hafta on gün arasında elemeyi deneyin ve biraz şansla bebeğinizin semptomlarının azalmaya başladığını göreceksiniz.

Havuç

Kahvaltıda veya öğle yemeğinde bir bardak havuç suyu laktasyonda harikalar yaratacaktır. Ispanak gibi, havuçların da laktasyon teşvik edici nitelikleri vardır.
Emzirmeyi tamamlayan ve sütünün kalitesini artıran A Vitamini içerir.
Havuçlarını çiğ, buharda pişirilmiş veya hatta bir çorbaya saflaştırılmış halde yiyebilirsiniz.

Ayva

Ayva, süt arttırmak amacı ile komposto şeklinde tüketilebilmektedir. Bunun dışında kurutup fırınlayarak da ayvayı tüketebilmek mümkündür. Çünkü meyveleri çiğ şekilde yemektense komposto şeklinde tüketmek gaz oluşumunu engellemektedir. Ayvayı çiğ tüketmek ise hem annede hem bebekte gaz problemlerine yol açabilir.

Beyaz Üzüm

Beyaz üzüm, süt yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alıyor. Düşük kalorisi ve sağladığı faydalar ile günde iki kez bir salkım üzüm yiyerek sütünüzü arttırabilmeniz mümkün.

Kuru İncir

Kuru incirde süt arttırma etkisi olduğu bilinen meyveler arasında yer alıyor. Günde 8 ile 10 adet arasında tüketilen kuru incir bebeğinize daha fazla süt vermenizi sağlıyor.

Su

İçme suyu ve meyve suları laktasyonu arttırması beklenir. Toplam süt hacmini arttırır. Emzirme döneminde kaybedilen sıvının yerini alır. Yeterli su almak, laktasyonu arttırmada anahtar olabilir. Emzirme döneminde bir şişe suyu her zaman elinizin altında tutmak iyi bir fikirdir. Susamanıza neden olabilir.

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz emziren anneler için olmazsa olmaz yiyecek olarak kabul edilir.Yüksek lifli bir besindir.
A ve K vitaminleri de yüksektir.
Emziren annelerde emzirme için gerekli olan hormonları uyarmaya yardımcı olur.
Kuşkonmazı yıkayıp doğrayın. Süt ile kaynatın. Daha iyi süt üretimi için süzün ve için.

Kayısı

Hamilelik sırasında ve sonrasında vücudunuzda meydana gelen hormonal dengesizlik vardır. Kuru kayısılarda vücudunuzdaki hormon seviyelerini dengeleyen bazı kimyasallar bulunur. Kayısı kalsiyum ve lif bakımından zengindir ve emzirmeyi arttırmaya yardımcı olur.

Baklagiller

Mercimek, nohut, fasulye ve barbunya süt arttırırken gaz oluşumuna da neden olmaktadır. Bu nedenle baklagil tüketirken bir gece önceden ıslatmakta fayda vardır.

Emzirme Döneminde Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Birçok kadın emzirme döneminde herhangi bir gıdadan uzak durmaları gerekmediğini fark eder. Diğerleri, bazı yiyecek ve içeceklerin sütlerini azalttığını veya bebeğin telaşlı olmasına neden olduğunu bildirmektedir.

Genel olarak sorunlara neden olan yiyecekler şunlardır:

  • kahve, çay ve çikolata dahil kafeinli ürünler
  • maydanoz, nane ve kekik dahil otlar
  • tarçın ve kırmızı biber gibi baharatlar
  • turunçgiller, kivi, kuru erik ve ananas gibi meyveler
  • soğan, lahana, brokoli ve karnabahar gibi gazlara neden olan sebzeler

Ancak her kadın ve bebek farklıdır. Yiyecekler konusunda günlük tutmak ve kalıpları aramak, sorunlu yiyecekleri tanımlamanıza yardımcı olabilir.

Anne Sütünü Arttırıcı Teknikler

Eğer bebek iyi kilo alıyorsa, muhtemelen sütünüz yeterli seviyededir ve bunun için endişelenmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, anne sütünüzün az geldiğini düşünüyorsanız, bu endişeyi gidermenin birkaç yolu vardır.

  • Anne sütünüz arz ve talep bazında üretilir. Memeden sütün ne sıklıkta ve ne kadar alındığı, ne kadar sütün yapılacağını belirleyen ana faktörlerdir. Başka bir deyişle, süt göğüslerden ne kadar sık ​​çıkarsa (bebek veya göğüs pompasıyla), göğüs o kadar fazla süt üretecektir.
  • Vücudunuzun daha fazla süt üretmesi için göğüslerinizi boşaltma sıklığını artırabilirsiniz. Bazı anneler, akşam veya sabahın erken saatlerinde pompalama yolu ile sütlerini sağdıklarında mükemmel sonuç almıştır. Günde en az 8 kez emzirdiğiniz veya pompaladığınızdan emin olun. Sadece anne sütünüzü bebeğiniz için pompalarsanız, çift pompalama (her iki tarafa bir seferde pompalama) daha fazla süt verir ve pompalama süresini azaltır.
  • Sütünüzü artırmanın bir başka yolu da emzirmek ve sonra pompalamaktır. Bazen emzirme sonrası göğüsleriniz tamamen “boş” olmayabilir, bu nedenle bebeğiniz yemek yemeyi bitirdikten hemen sonra bir pompalama seansı ekleyin. Bu, vücudunuzu daha fazla üretmeye ve biraz da olsa süt tedarikini artırmaya başlar.
  • Kendine iyi bakabilmek anne sütü üretimini potansiyel olarak artırabilir. Başucu masanızın ya da kanepenin yanında sağlıklı atıştırmalıklar ve su şişelerini tutmaya çalışın. Rahatlamak ve kendinize odaklanmak için zaman bulun – banyo yapın, kestirin, kitap okuyun. Zamanı bulmak neredeyse imkansız gibi görünebilir, ancak kendinize dikkat ederek bebeğinize de bakıyorsunuz!

Bebek mutlu, sağlıklı ve büyüdüğü sürece, anne sütü kaynağınız için endişelenmenize gerek yoktur. İlgileniyorsanız daima bebeğin doktoruna danışın. Ancak emzirme yolculuğunuzda biraz yardıma ihtiyacınız olursa da sorun değil.

Emzirmenin Faydaları

Emzirmenin hem siz hem de bebeğiniz için faydaları vardır. Bebeğini< için, antikorları ve ihtiyaç duydukları besinleri aktarıyorsunuz. Bu özellikle emzirmeye ilk başladığınızda kolostrumunuz için geçerlidir.

Anne sütü soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlardan korunmada yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizin ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini de azaltabilir. Araştırmalar, anne sütüyle beslenen bebeklerin daha az problem yaşamaya eğilimli olduğunu göstermektedir:

  • Astım
  • İshal
  • Kulak enfeksiyonları
  • Çocukluk çağı obezitesi
  • Ayrıca sizi yumurtalık kanseri, bazı meme kanserleri ve tip 2 diyabet için daha düşük bir risk altına sokar. Ancak çoğu yeni annenin en sevdiği yararlardan biri de çok fazla kalori yakmasıdır. Emzirmek doğum kilonuzu kaybetmenize yardımcı olabilir.

Referans:

https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%207.pdf

https://www.ttb.org.tr/STED/sted0104/anne.pdf

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

2 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

2 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

2 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

2 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

2 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

2 sene ago