İkili tarama testi (diğer adlarıyla ikili test, ense kalınlığı testi), hamilelerin bebeklerinde herhangi bir doğum kusuru olup olmadığını kontrol etmek adına yaptırdıkları oldukça önemli bir testtir. Sağlıklı tüm gebeliklerde yapılması önerilen, kromozomal anomaliler hakkında tarama sağlayan testtir.

İçindekiler
İkili Tarama Testi Nedir?
Üç aylık test olarak da adlandırılan bu testi down sendromu ve trizomi 18 benzeri doğum problemlerini tespit etmek için yaptırılır. Test sonucunda %100 emin olunamayacağını ifade etmek gerekir.
İkili tarama testine bu ismin verilmesinin temel nedeni kandaki iki protein değerinin ölçülmesi ve ense kalınlığı (NT) testinin gerçekleştirilmesidir. Gebeliğin ilk 3 ayında gerçekleştirilen bu test plasenta tarafından üretilen protein değerlerine göre sonuçlar verir. Söz konusu protein değerlerinde gözlemlenen anormallikler annenin down sendromlu bir bebek taşıdığını işaret edebilir.
İkili Tarama Testi (Üç Aylık Test) Neden Yapılır?
Hamile kaldıkları andan itibaren bebek ve annelik konusunda oldukça heyecanlı olan anne adayları için bebeklerinin sağlıkla dünyaya gelmesi ilk önceliktir. Bu noktada doktor tavsiyesiyle mümkün olan her test ve taramayı yaparak bebeklerinin sağlıklarını ciddiye alan ebeveynler için ikili tarama testi çok büyük önem taşır. Nitekim down sendromu ve trizomi 18 gibi problemler hamileliğin ilk döneminde (1. trimester) tespit edilebilen hastalıklardır. Bu doğum kusurlarının zamanında teşhis edilmemesi önlem alınmasını engeller.
İkili tarama testi erken teşhis ve aksiyon alınması konusunda ebeveynlerin en büyük yardımcısıdır. Çocuklarında kalıcı bir hasar olacağını ve yaşam şansının oldukça düşük olduğunu tespit eden anne ve babalar bu bağlamda önlemler alabilir, bebeklerini dünyaya getirip getirmeme kararını verebilirler. Ayrıca, böyle bir kusurla dünyaya getirmeye karar verdikleri bebeklerinde fiziki ve psikolojik nelerle karşılaşabilecekleri hakkında hazırlıklı olma şansına sahip olurlar.

Üç Aylık Test Ne Zaman Yapılır?
İkili taramanın aşamalarından biri olan kan testi, gebeliğin 9. haftasından 13. haftasının sonuna kadar yapılabilmektedir. Ense saydamlığı (NT) testi ise, bebeğin boynu arkasındaki yarı saydam doku alanını ölçer. Kromozomunda anormallik olabilen bebeklerin, gebeliğin 3. ayına kadar boynunun arkasında daha fazla sıvı birikecektir. Ense saydamlığı taraması gebeliğin 11. haftasından sonra yapılabilir. Bu nedenle ikili testin en yaygın zamanı hamileliğin 11 ile 14. haftaları arasıdır.
İkili Tarama Testi Kesin Sonuç Verir Mi?
Hamileliğin erken dönemlerinde test yaptırarak bebeklerinizin sağlığını kontrol altına almanız sizin ve bebeğinizin geleceği açısından önemlidir. Burada oldukça önemli rollerden birini üç aylık test alır. Bu test gelecekteki sorunları önceden tespit etmede çok önemlidir. Peki, testin sonuçları kesin midir?
İkili tarama testi birkaç testten oluştuğundan başarı şansı testlere göre değişkenlik gösterir. Genel olarak % 70 ile %95 arasında başarı şansına sahip bu tarama başka testlerle desteklendiğinde daha yüksek bir başarıya sahiptir. Uzman doktorlarınızla görüşerek gerçekleştireceğiniz testler ile bebeklerinizin sağlığını kontrol altına almalı ve karşılaşılacak olası durumlara karşı önden hazırlıklı olmalısınız.
Referans:
https://denizlidh.saglik.gov.tr/TR,33381/biyokimya.html
https://www.urmc.rochester.edu/ob-gyn/maternal-fetal-care/genetics/services/tests-duringpregnancy.aspx