Anne olmak her genç kızın hayallerini süsleyen ideallerinden bir tanesidir. Kadınlara yaratılıştan dolayı verilen bu kutsal his 20 – 25 yaşlarındaki genç kadınlar arasında daha yoğun yaşanmakta ve gebelik daha çok istenen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Genç evlilerin neşe kaynağı olacak bebeklere giden yolda önemli bir süreç olan gebelik, bebekler kadar da önemlidir. Nitekim bu süreçte beslenme çocuk gelişimine katkı yaparken gelecekte annenin bebeği besleyebilmesi için de alt yapının hazırlanmasına yardımcı olur. Özellikle doğum sonrası süreçte gebelik boyunca alınan besinler ve o dönemde alınan besinler bebeğin beslenmesi için süt bezlerini harekete geçirir. Böylelikle bebek için anne metabolizmasında süt üretilir. Peki, hem anneler hem de bebekler için oldukça önemli olan süt yapan yiyecekler nelerdir?
Süt Yapan Yiyecekler
Emzirme dönemi anne vücudundan bulunan çoğu besinin süt üretilmesi için kullanıldığı bir dönemdir. Bu dönemde anneler aldıkları besinlere çok dikkat etmeli ve bebeklerin sağlığını düşünmelidir. Bu anlamda süt yapan yiyecekleri tüketmesi gereken anneler şu besinleri tercih etmelidir;
Yulaf
Süt yapan yiyecekler arasında birinci sırayı alan yulaf; kolesterol ve kan basıncı üzerindeki olumlu etkisi ile de bilinir. Demir minerali bakımından oldukça zengin bir yiyecek olan yulaf oksitosin hormonunun salgılanmasına yaptığı etki ile de oldukça faydalı bir besindir.
Su
Bilindiği üzere anne sütünün büyük çoğunluğu sudan oluşur. Sudan oluşan bir besini tetiklemenin en iyi yolu da bol bol su tüketmektir. Bu nedenle süt yapan yiyecekler arayışında olan anneler suyu ihmal etmemelidir.
Yumurta
Protein deposu olarak bilinen yumurta aminoasit ve demir gibi mineraller bakımından zengin olması sayesinde emziren kadınların başlıca tercihlerinden biridir.
Kuru Meyve
İncir, kayısı ve üzüm gibi kurutulmuş meyveler kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olduğundan süt yapma konusunda oldukça etkilidir.
Süt ve Bebek
Bebeklerin gelişimi için doğum sonrası ilk 6 ay mutlaka anne sütü ile besleme yapılmalıdır. Bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimini doğrudan etkileyen bu süreç ileride çocuğunuzun yaşamına doğrudan etki edecektir.
Referans:
https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/G%C3%BCvenli%20Annelik%20kat%C4%B1l%C4%B1mc%C4%B1%20kitab%C4%B11.pdf
https://www.ttb.org.tr/STED/sted0400/04005.html