Spinal anestezi, en temel anlamı ile bir anestezi türüdür. Genellikle sezaryen doğum sırasında kullanılan spinal anestezi, anne adaylarının genel anestezi ile tam bir şekilde uyutulmak istenmediği durumlarda kullanılmaktadır. Bu sayede anne adayı doğumuna şahitlik edebilir ve bebeğinin dünyaya geldiği ilk anları gözleri ile görebilir. Sezaryen doğumun en kötü yanı tıpkı bir ameliyat gibi tam anestezi ile uygulanması ve anne adayının doğum sırasında olup biten hiçbir şeyi görememesidir. Bu nedenle sezaryen doğumlarda sık sık spinal anestezi uygulanmaktadır. Böylelikle anne ile bebeğin ilk teması doğumdan hemen sonra gerçekleştirilebilmektedir.
Spinal anestezi ile anne adaylarının sadece belden aşağısı uyuşturulur. Bu sayede doğum sırasında anne herhangi bir ağrı ya da acı ile de karşılaşmaz. Spinal anestezinin dışında sunan epidural anestezi de uygulanabilmektedir.
Spinal Anestezi Nasıl Uygulanır?
Spinal anestezi uygulaması yapılmadan önce her operasyonda olduğu gibi anestezi uzmanı anne adayını son bir kez kontrol eder ve anne adayına bazı sorular yöneltir. Daha sonra ise anestezi odasında anne adayının oturur pozisyonda durması istenmektedir. Anne adayından bu esnada çenesini göğsüne doğru tüm kuvveti ile itmesi istenir. Bu sayede annenin kambur pozisyonu alması sağlanır. Anestezi uzmanı iğneyi steril hale getirdikten sonra anne adayında uygun gördüğü iki umur arasına yerleştirir. Bu noktada anne adayının mutlaka hareketsiz durması gerekmektedir. Anestezi uygulaması yapıldıktan çok kısa bir süre sonra bacaklarda ve kalça da uyuşma meydana gelecektir. Uyuşma hissi doğumdan sonra 2 saat boyunda devam edebilmektedir.
Spinal Anestezi ile Epidural Anestezi Arasındaki Fark ve Benzerlikler Nedir?
Spinal anestezi ile epidural anestezi arasındaki farkları ve benzerlikleri aşağıdaki gibi açıklayabilmek mümkündür.
- Söz konusu iki anestezi yönteminin de uygulanış biçimleri aynıdır. Her iki anestezi yönteminde de belden aşağısı uyuşturulmak için omurilik bölgesinden iğne yapılır.
- Epidural anestezi de ilaç omurilikte bulunan zarın dışına enjekte edilir. Spinal anestezi de bu zar geçilerek omurilikteki sıvıya temas edilir.
- Epidural anestezi de süre, tekrar ilaç verilerek uzatılabilir. Spinal anestezi yalnızca bir kere verilir.
Referans:
https://hasekieah.saglik.gov.tr/yazdir?5F64F446BA9C5913A5299107A2CC8309
https://hasekieah.saglik.gov.tr/yazdir?7C109B8C8782959B6D0B1AD76ABCB6A4