Ayrıntılı ultrason; gebe anne adaylarının rahmindeki bebekleri kontrol etmek ve olası komplikasyonlara karşı önlem almak adına gerçekleştirilir. Genellikle hamileliğin 19 ile 23. Haftaları arasında gerçekleştirilen ayrıntılı ultrason bebeğin vücut gelişiminin gerekli seviyede olup olmadığının anlaşılması adına yapılır. Kaliteli ve ayrıntılı görüntülerin elde edildiği bu testlerde bebeğin iç organları dahi detaylı bir şekilde gözlemlenir.
Kaliteli bir görüntü sunması sayesinde bebek sağlığını iyi bir şekilde takip etme imkanı sunan ayrıntılı ultrasonda temel amaç bebekte herhangi bir anomali olup olmadığını bulmaktır. Normal ultrasonda tam olarak anlaşılamayan anomalilerin görüntülenmesinde kullanıldığından bebek sağlığının olmazsa olmazlarındandır. Ancak bu ultrason tipinde dahi %100 başarı yoktur. Başarı oranı %80 olan ayrıntılı ultrason bu yönüyle kesin sonuçlar vermez.

Ayrıntılı ultrason genellikle hamileliğin 19 ile 23. haftaları arasında gerçekleştirilir.
Ayrıntılı Ultrasonda Kontrol Edilen Bölgeler
Adından da yola çıkarak yapılacak bir tahminde bu ultrason tipi bebek vücudunun hemen her bölgesini inceler. Bebek fizyolojisinde meydana gelmiş ve gelebilecek bozuklukları tespit eden yöntem uzman bir doktor tarafından yapıldığında en doğru sonuçları sunar. Peki, bu ultrason ile hangi bölgeler kontrol edilir? İşte cevapları!
- Bebek kafatası,
- Bebek beyni
- Bebeğin omurgası
- Göğüs kafesi,
- Karın, kalp ve diğer iç organlar,
- Kol ve bacaklar,
- Yüz
Kontrol sonucunda göre anneye bir yol haritası çizen doktor anomali ile karşılaşılması durumunda anne adayını bir üst kontrol için sevk eder.
Ayrıntılı Ultrason Başarı Oranı
Teknolojik imkanların gelişmesi neticesinde insanların en büyük yardımcılarından olan ultrason teknolojisi ayrıntılı bir şekilde yapılarak bebek sağlığını daha da koruma altına alır. Ancak bu tip ultrason dahi tam başarı kazanamamıştır. %80 oranında başarı ile bebekte ortaya çıkabilen anomalileri tespit etmeye yarayan teknoloji bazı durumlarda yetersiz kalır. Doktor uzmanlığından bağımsız bir şekilde ortaya çıkan bu sonuç ayrıntılı ultrason konusunda kat edilmesi gereken mesafenin varlığını gözler önüne serer.
Tüm hamileliklerin %3lük kısmında ve akraba evliliklerinden doğan çocukların büyük bölümünde anomali olduğu bilindiğinden ayrıntılı bir tarama şarttır. Siz de gebe kaldıktan sonra doktorunuza başvurarak mutlaka ayrıntılı tarama talep etmelisiniz.